Cant, victòria i llibertat en la 13a edició del LIFE Victoria

Barcelona, 30 de gener de 2025

La Fundació Victoria de los Ángeles ha presentat aquest matí la 13a edició del Lied Festival Victoria de los Ángeles (LIFE Victoria) al Recinte Modernista de Sant Pau, seu oficial del Festival. Una edició marcada per la joventut i no només per talent jove emergent sinó el consolidat, amb els debuts de noms com Elsa Dreisig, Serena Sáenz, Huw Montague-Rendall, Nardus Williams, Helen Charlston o Mauro Peter i el retorn de Laurence Kilsby, Mercedes Gancedo o Romain Louveau, entre d’altres. Uns debuts que se sumen a línia de suport al talent jove amb els LIFE New Artists que enceten cada recital del Festival. A aquests noms se sumen els de Mark Padmore, Günther Groissböck, Joseph Middleton, Julius Drake, Nancy Fabiola Herrera, Sholto Kynoch o Rubén Fernández Aguirre, entre d’altres.

“Ens satisfà especialment presentar artistes joves, no només els que estan començant, sinó també d’altres que estan cantant en els millors teatres del món i que, potser en alguns casos, se’ls hi brinda menys oportunitats de fer recitals de cançó que no pas d’òpera” segons Marc Busquets, director artístic del Festival i afegeix “alguns són àmpliament coneguts pel públic barceloní però d’altres de ben segur sorprendran al públic, que és el que també busquem des del Festival, que se’ls comenci a conèixer aquí”. “El suport al talent jove és la base de la Fundació i un dels objectius principals de la seva missió, sinó el que més, per exprés desig de la Victoria” ha dit Helena Mora, presidenta de la Fundació Victoria de los Ángeles.

El tema i la imatge d’enguany estan inspirats en el Lied de Mendelssohn Auf Flügeln des Gesanges (Sobre les ales del cant) que tantes vegades interpretà Victoria de los Ángeles, arribant-li a dedicar un disc ‘On the Wings of Song’ que enregistrà junt amb Rafael Frübeck de Burgos el 1965, una gravació de veritable referència. Unes ales del cant que són també de la Victòria, tant de los Ángeles com de la Samotràcia que ens ha acompanyat al llarg de tot el centenari, ja que era l’objecte que ella s’enduria a una illa deserta, segons confessava ella mateixa en una entrevista a la BBC en els anys setanta. 

I també unes ales de llibertat, concepte al que molts dels artistes d’enguany han dedicat els seus programes, motivats pel moment actual. “El fet que molts artistes hagin volgut dedicar els seus recitals a reflexionar sobre la llibertat en el moment actual ens ha portat a reconduir la línia temàtica del Festival, que en un inici havia de ser una coda conclusiva del centenari de Victoria de los Ángeles” diu Busquets, i afegeix “és un fenomen que hem celebrat i abraçat, ja que l’Art ha de tenir sempre aquesta part reflexiva de la societat i s’ha d’avançar al que es pot esdevenir, per fer-nos-en conscients. Així tant la imatge de la victòria alada, com els colors, com el contingut de la programació són una celebració i reivindicació de la llibertat, un concepte que pot perdre valor depenent de qui l’empri.”

El pianista Julius Drake acompanyarà al baix Günther Groissböck en el seu debut al Festival (Sant Pau, 28 de març) oferint el seu programa Freiheit? Freiheit! (Llibertat? Llibertat!), una reflexió sobre aquest terme. Un recital que estarà precedit pel del jove duet format per Miquel Esquinas (piano) i Elisa Scudeller (violí) en el qual reivindiquen primer a les dones compositores i segon, la llibertat, amb la Sonata que Poulenc dedicà a Lorca després del seu assassinat o el cinquè moviment del Quartet per la fi dels temps compost per Olivier Messiaen el 1941 en un camp de presoners nazis. El violoncel·lista Roger Morelló Ros (Sant Pau, 4 abril) posarà en relleu la figura de Pau Casals com artista, humanista i defensor de la llibretat amb el seu programa La veu de Casals, mentre que la pianista Clara Santacana, guanyadora del Premi Xavier Montsalvatge al Concurs International de Les Corts, oferirà el seu programa Ocells en llibertat, en referència a l’obra de compositor (Sant Pau, 7 de maig). El tenor Mark Padmore torna al Festival després del seu impactant Winterreise de 2022 i ho fa junt amb Julius Drake, ara dedicant-li a un altre dels grans Robert Schumann i la seva arrauxada i lliure capacitat creadora (Sant Pau, 29 abril).

‘La voix humaine’ a Sevilla i Nova York

La falta de llibertat i l’anul·lació personal estaran representades en l’òpera de Francis Poulenc ‘La voix humaine’ aquí en la versió primigènia que el compositor realitzà abans de l’orquestral i que es pogué veure al Festival el 2019 per primer cop amb Mercedes Gancedo i Julius Drake i que recentment s’ha pogut veure al Palau de la Música Catalana i al Festival de Machynlleth en la proposta escènica de Marc Busquets. Aquesta mateixa producció amb els mateixos artistes viatjarà a l’Espacio Turina de Sevilla (19 de febrer) junt amb La dame de Monte-Carlo interpretada per Sara Carmona i Drake, i també a Nova York  a l’espai 89 Reade de Tribeca (6 de març), en coproducció amb el Festival.

 

Noms joves de gran talent

La joventut marca especialment la present edició. La vetllada inaugural anirà a càrrec de la reputada soprano Elsa Dreisig que, junt amb Romain Louveau, interpretaran el Dichterliebe (Amor de poeta) de Schumann (Sant Pau, 11 de febrer). Louise Alder retornà al Festival, junt amb el tenor Mauro Peter en seu debut i amb Joseph Middleton, un altre assidu del certamen, que interpretaran l’Italienisches Liederbuch (Cançoner italià) d’Hugo Wolf, que s’interpretarà per primer cop aquí (Sant Pau, 1 de març). Un altre dels plats forts d’enguany serà el debut de la soprano barcelonina Serena Sáenz junt amb Rubén Fernández Aguirre que oferrian un recital a la recentment nombrada sala Victoria de los Ángeles a l’Auditori L’Illa de Les Corts (11 de maig). Després del seu impactant recital inaugural junt amb Natalia Labourdette i Kunal Lahiry, el tenor Laurence Kilsby es presentarà en solitari junt amb Ella O’Neill al piano (Sant Pau, 27 de maig).

 

Impactants debuts

En el camp dels debuts, el baríton Huw Montague-Rendall impactarà amb el seu recital amb mélodie de Ravel i Fauré així com a Lieder de Mahler o Schönberg junt amb Joseph Middleton (Sant Pau, 7 de maig). La mezzosoprano Helen Charlston debutarà en recital a Barcelona després de fer-ho en òpera al Liceu interpretant a Sesto a Giulio Cesare i ho farà junt amb Sholto Kynoch al piano (Sant Pau, 10 de juny) mentre que la soprano Nardus Williams oferirà una vetllada de cançó diferent junt amb Elisabeth Kenny a la tiorba, en què explorarem les emocions abans del Lied (Sant Pau, 4 d’abril), en un programa que van debutar al Wigmore Hall de Londres. El jove duet format pel tenor Hugo Brady i Mark Rogers al piano debutarà a l’Estat espanyol, dins de l’intercanvi amb l’Oxford International Song Festival, principal International partner del LIFE Victoria. El pianista portuguès António Areal debutarà amb un programa en solitari al voltant de les històries de Richard i Còsima Wagner, així com Robert i Clara Schumann (Sant Pau, 1 de març). Tots els recitals de piano formen part de la línia Alicia de Larrocha que s’organitza dins del Festival, en honor a aquesta pianista i amiga de Victoria de los Ángeles.

 

Formació continua i LIFE New Artists

El Festival oferirà tres tandes de masterclasses amb Nancy Fabiola Herrera i Sholto Kynoch. La mezzosoprano replicarà les masterclasses de cançó catalana, canción espanyola i Zarzuela que ofereix anualment a la prestigiosa Juilliard School de Nova York dins de la línia Victoria de los Ángeles Legacy que rep el suport directe de la Fundació. Ho farà el 25, 26 i 27 d’abril a l’Escuela Superior de Canto de Madrid i el 12, 13 i 14 de maig a la Llibreria Byron de Barcelona. Un espai que també acollirà les masterclasses del pianista i director de l’Oxford International Song Festival, Sholto Kynoch (Llibreria Byron. 11, 12 i 13 de juny). 

Dins del programa LIFE New Artists, que promou els debuts de joves intèrprets al Festival, participaran: Belén García i Esther Vilar, Maria Isart i Quimey Urquiaga, Joaquim Font i Guillem Batllori, António Areal i Lucía García (guanyadora del premi Victoria de los Ángeles al Concurs de Les Corts), Llum Colomer i Lucía Peregrino (guanyadora del premi Victoria de los Ángeles al Concurso Nuevas Voces del Teatro de La Maestranza de Sevilla) i Maria Bañeras i Alicia Daufí.

Enguany també presentem una nova manera de presentar els noms, ja que en comptes de posar primer el nom del cantant i després el del pianista, s’ordenaran en ordre alfabètic, reivindicant la figura del pianista en el Lied. “Els recitals de Lied divergeixen dels d’òpera: en els d’òpera el pianista fa de “substitut” de l’orquestra i actua com a repertorista. En els del Lied no, la feina és del 50% i no té cap sentit que es minimitzi la seva presència en programes i cartells, en els quals en ocasions no arriben ni a sortir. És simplement un error que pel fet que sigui tradició no vol dir que no calgui canviar.” diu Busquets.

Subscriviu-vos al nostre newsletter

Contacte

Fundació Victoria de los Ángeles
Universitat de Barcelona | Edifici Històric
Gran Via de les Corts Catalanes, 585
08007 Barcelona

 +34 937 422 168​ | info@victoriadelosangeles.org