banner web

 _

Victoria eterna

 

Fa uns mesos, mentre preparàvem la cinquena edició del LIFE Victoria vàrem trobar un document en el fons Victoria de los Ángeles de l’Arxiu Nacional de Catalunya que cridà immediatament la nostra atenció: es tracta d’un flyer promocional elaborat pel seu representant a Nova York, Sol Hurok, en què s’anuncia el debut al Carnegie Hall de “la nova soprano de la Metropolitan Opera”. La data anunciada era el 15 d’octubre de 1950, però en contactar amb l’arxiu del Carnegie –que no coneixia l’existència d’aquest document- se’ns informà que finalment el recital tingué lloc el dia 24 del mateix mes per indisposició de la soprano.

El programa era tan deliciós que, després del seu debut al Met el 1951, Victoria penjà el sold out al Carnegie en tres recitals la mateixa temporada 1951-52. Una relació amb la ciutat de Nova York que es perllongà fins a gairebé els últims anys de Victoria i on encara ara se la recorda amb sincer afecte.

Ens honora rebre la visita d’Iréne Theorin que generosament s’ha prestat a fer un recital a benefici de la Fundació i que des d’aquí li volem agrair sincerament. I ho farà acompanyada per Magnus Svensson en un lloc molt especial: el Paraninf de la Universitat de Barcelona, allí on Victoria estigué tants cops de petita i després per ser nomenada Doctora Honoris Causa, i ara també la seu de la Fundació que porta el seu nom.

La soprano catalana Elena Copons inaugurarà la present edició amb un programa de Lied alemany, acompanyada per Sholto Kynoch, director de l’Oxford Lieder i amb qui aquest any mantenim una especial relació. També ell serà qui acompanyarà al prometedor baríton Benjamin Appl, present en totes les temporades liederístiques europees i ara també a casa nostra. La mezzo Ketevan Kemoklidze, acompanyada per Marco Evangelisti, ens aproparà el repertori eslau amb cançons russes i georgianes poc freqüents. Retrem homenatge a la cançó basca amb Miren Urbieta-Vega, Rubén Fernández Aguirre i l’actor Jordi Bosch, mentre que la cançó catalana estarà present en la veu de David Alegret, referent en la interpretació de Toldrà, en un recital que inclourà també peces d’Albert Guinovart que l’acompanyarà al piano.

I com no, els joves del LIFE que en aquesta cinquena edició ja es poden considerar com una veritable pedrera de cantants: els LIFE New Artists de l’any passat –Mireia Tarragó i Eric Ledesma, Ulrike Haller junt amb Josep Surinyac, Mercedes Gancedo i Beatriz González Miralles- oferiran en aquesta edició un recital en solitari. Mentre que els participants en el Tast de Lied de 2016 seran els LIFE New Artists d’aquest any, en una dinàmica de suport al talent jove i a la formació –a través de la LIFE Akademie- que constitueixen els trets diferencials d’aquest Festival.

Marc Busquets director artístic del LIFE Victoria

Banner_Copons

Banner_Gancedo

Banner_UrbietaVega

Ketevan1

Banner_Tarragó

Banner_Haller

Banner Sampson 2

Banner_Alegret

Appl

Banner_Theorin_BO