El Teatro Real dedica una exposició a Victoria de los Ángeles

Juliol 2024
  • Coincidint amb les funcions de Madama Butterfly, el Teatro Real ofereix una exposició de vestits, fotografies i objectes personals de la gran soprano espanyola en col·laboració amb la Fundació Victoria de los Ángeles.
  • El coliseu madrileny dedicarà les funcions de l’òpera (30 de juny a 22 de juliol) a la memòria de Victoria de los Ángeles, extraordinària intèrpret del rol de Cio-Cio-San, en el centenari del seu naixement.
  • La mostra inclou, entre altres vestits d’òpera i recital, els vistosos kimonos que va utilitzar Victoria de los Ángeles per al paper protagonista del cèlebre títol de Puccini.
  • L’exposició homenatge romandrà oberta al foyer i la setena planta del Teatro Real i es podrà gaudir amb les entrades per a les funcions i en les visites a l’edifici.
El Teatro Real i la Fundació Victoria de los Ángeles s’uneixen per recordar la gran soprano espanyola en el centenari del seu naixement mitjançant una exposició homenatge que coincideix amb les funcions de Madama Butterfly, dedicades a la seva memòria. La mostra, acompanyada de fotografies històriques, inclou una selecció de vestits i objectes personals que Victoria de los Ángeles va utilitzar al llarg de la seva carrera en òperes i recitals arreu del món, entre ells els vistosos kimonos japonesos que va lluir per al rol protagonista de l’òpera de Puccini, un dels seus papers emblemàtics. Victoria de los Ángeles (1923-2005), una de les sopranos més importants del segle XX, va ser també una apassionada de la moda, amb un gust innat per la combinació de colors, volums i teixits, que la van portar a confeccionar alguns dels vestits que va lluir en concerts i actes socials, presents a la mostra. A través del vestuari que va utilitzar en les funcions, recordarem les seves immortals interpretacions de Rosina -atavessada amb tafetà de seda i pedreria- en El barber de Sevilla; Elisabeth -de la qual es mostren vestit, capa, i corona- en Tannhäuser, i sens dubte, Cio-Cio-San, un dels rols que més vegades va cantar en la seva carrera, i del que s’exhibeixen tres kimonos. Completen la mostra un vestit inspiració Balenciaga de mitjan segle i un altre tipus caftan confeccionat per ella mateixa, així com una sèrie d’objectes, entre joies, ventalls, cartes i fotografies històriques de les seves actuacions.

La inauguració de l’exposició, que ha tingut lloc el 1 de juliol, ha comptat amb la presència de Joan Matabosch, director artístic del Teatro Real; Helena Mora, presidenta de la Fundació Victoria de los Ángeles, i Marc Busquets, comissari de l’exposició.

La inauguració de l’exposició, que ha tingut lloc el 1 de juliol, ha comptat amb la presència de Joan Matabosch, director artístic del Teatro Real; Helena Mora, presidenta de la Fundació Victoria de los Ángeles, i Marc Busquets, comissari de l’exposició.

En paraules de Joan Matabosch: “Estem molt contents d’acollir aquesta exposició al Teatro Real i ens fa molta il·lusió recordar a Victoria de los Ángeles, una de les artistes més grans d’òpera i una cantant colossal. Es parla d’ella molt menys del que es mereix, ja que va obrir portes i finestres a totes les generacions de cantants d’aquest país que van venir després”. 

Per la seva banda, Helena Mora ha agraït al Teatro Real i a tot el seu equip per “la sensibilitat per acollir aquesta exposició, per continuar demostrant aquest afecte i aquesta admiració cap a la Victòria”, mentre que Marc Busquets ha afegit que “amb aquesta exposició també commemorem la presència de la Victoria de los Ángeles a Madrid, ja que ella va ser assídua al Teatro Real quan aquest era sala de concert, així com a l’Auditori Nacional i al Teatro de la Zarzuela -que al març d’aquest any li va dedicar una Gala Homenatge amb motiu del seu centenari-, on es va acomiadar de l’òpera escenificada el 1980 amb Pelléas et Mélisande”.

Els vestits formen part d’una col·lecció de 180 peces de la soprano, conservats per la Fundació Victoria de los Ángeles, encarregada de difondre el llegat de la gran diva catalana.

Actualment, diversos d’aquests vestits es troben exhibits en dues exposicions simultànies amb motiu del seu centenari de naixement: aquesta, al Teatro Real, i una altra a la Metropolitan Opera House de Nova York, companyia amb la qual Victoria de los Ángeles va actuar durant una dècada ininterrompuda i on va interpretar 23 vegades el rol de Cio-Cio-San.

Per a més informació, sol·licitud d’entrevistes o passes de premsa per a l’exposició, contacteu amb pavana@pavanapress.es

Subscriviu-vos al nostre newsletter

Contacte

Fundació Victoria de los Ángeles
Universitat de Barcelona | Edifici Històric
Gran Via de les Corts Catalanes, 585
08007 Barcelona

 +34 937 422 168​ | info@victoriadelosangeles.org