'La voix humaine' del LIFE Victoria arriba a Nova York

Barcelona, 6 de març de 2025

“A l’altre costat del telèfon, un Julius Drake magistral que semblava parlar amb Ella. Només per veure’l i sentir-lo fer del piano un personatge ja valia la pena assistir a aquest espectacle”. Scherzo

Després del seu èxit a Barcelona, Gal·les i Sevilla, La voix humaine del LIFE Victoria arriba a Nova York el pròxim 6 de març amb la proposta escènica de Marc Busquets i la interpretació musical de Mercedes Gancedo i Julius Drake. La producció ha exhaurit les entrades per a la seva funció a l’89 Reade de la Gran Poma.

El drama líric de Poulenc, basat en textos de Jean Cocteau, sobrevola insistentment la idea del suïcidi a través de la història d’Elle, una amant desesperada que ha estat abandonada per telèfon. La proposta de Marc Busquets aprofundeix en la pèrdua d’identitat de la protagonista, una dona sense nom, sola i desolada.

La soprano argentina Mercedes Gancedo, que ha rebut elogis de la crítica per la caracterització del personatge de Poulenc, i l’aclamat pianista britànic Julius Drake, un dels majors especialistes en repertori vocal, seran els encarregats de donar vida a aquesta tragèdia lírica en un acte.

Sobre el concepte escènic de l’obra, Marc Busquets destaca que en aquesta obra “la protagonista no té ni nom, ha perdut la seva identitat i es confronta amb la seva realitat des d’un no-lloc: una habitació buida, una cadira i un llit desfet. Un no-lloc, concepte desenvolupat pel pensador Marc Augé, però en aquest cas més ferotge per la seva intimitat. Aquesta dona ha canviat el seu aspecte i, anul·lada, simplement és Elle. El públic mai arribarà a saber qui és ni si veritablement hi ha un Lui (ell) a l’altra banda del telèfon“.

“Mercedes Gancedo es va enfundar a mida el personatge d’Ella per adaptar la veu als moments afectius canviants, sempre amb una veu ben col·locada, amb cos, cuidant minuciosament els parlatos”. Diario de Sevilla

Sobre els artistes

Mercedes Gancedo, soprano

Nascuda a l’Argentina, va debutar als divuit anys en el rol de Despina de Così fan tutte al Teatre Roma de Buenos Aires. Formada amb Jaume Aragall, Teresa Berganza, Mirella Freni, Montserrat Caballé i Cecilia Bartoli, entre altres cantants, combina la faceta operística amb una intensa activitat en el camp del lied.

Guanyadora del premi Jove Promesa Artística de Caràcter Internacional de l’Associació de Crítics de la República Argentina i de la Beca Teresa Grüneisen del Mozarteum Argentí per estudiar a l’estranger, la soprano també va obtenir una beca d’estudis per al Màster de Lied Victoria de los Ángeles a l’ESMUC, així com la Beca Bach, entre d’altres. Així mateix, ha estat premiada a la Competizione dell’Opera a Dresden, al Concurs Francesc Viñas de Barcelona i al Premi El Primer Palau, a més d’altres certàmens nacionals i internacionals.

Ha participat en importants festivals i auditoris, com la Schubertíada de Vilabertran, l’Oxford Lieder Festival, el LIFE Victoria, el Palau de la Música Catalana, l’Auditori de Barcelona i la Fundación Juan March de Madrid. L’any 2017, juntament amb la pianista Beatriz Miralles, va gravar el seu primer àlbum, Cooking America!

Julius Drake, piano

Viu a Londres i gaudeix d’una gran reputació internacional com un dels millors instrumentistes del seu camp. Ha col·laborat amb molts dels principals artistes mundials, tant en recitals com en enregistraments. El seu apassionat interès pel cant li ha valgut invitacions per organitzar cicles de cançons al Wigmore Hall de Londres, el Concertgebouw d’Amsterdam, el 92nd Street Y de Nova York i el Pierre Boulez Saal de Berlín. Organitza una sèrie anual de recitals de cant –Julius Drake and Friends– al Middle Temple Hall de Londres. Ensenya piano acompanyant a la Guildhall School of Music de Londres i és convidat regularment a impartir classes magistrals arreu del món.

Les nombroses gravacions de Julius Drake inclouen una aclamada col·lecció amb Gerald Finley per a Hyperion Records, guanyadora del Gramophone Award els anys 2007, 2009 i 2011. També ha realitzat enregistraments amb Ian Bostridge i Alice Coote per a EMI; amb Joyce DiDonato, Lorraine Hunt Lieberson i Matthew Polenzani per a Wigmore Live, i amb Anna Prohaska per a Alpha. La seva gravació de l’obra El diari d’un desaparegut de Janáček, juntament amb el tenor Nicky Spence i la mezzosoprano Václava Housková per a Hyperion Records, va guanyar tant el Gramophone Award com els BBC Music Magazine Awards el 2020.

Marc Busquets, director d’escena

Nascut a Barcelona, combina la direcció artística amb la direcció d’escena. Des del 2017, dirigeix el Festival de Lied i la Fundació Victoria de los Ángeles, combinant la presència de grans artistes internacionals amb el suport al talent jove. A l’octubre de 2023, va debutar com a director d’escena a l’Oxford International Song Festival amb l’espectacle Goya & Granados, que posava en diàleg les cançons i tonadilles de Granados amb la pintura de Goya, i que també es va poder veure al Palau Güell de Barcelona.

Juntament amb Vincent Huguet, va elaborar el concepte de la gala del centenari de Victoria de los Ángeles al Gran Teatre del Liceu (2023) i va dirigir l’homenatge a Victoria de los Ángeles al Teatro de la Zarzuela. Recentment, va debutar al MacHynlleth Festival (Gal·les) amb La voix humaine de Poulenc, amb Mercedes Gancedo i Julius Drake, que també es va veure a Barcelona (Palau de la Música Catalana) i a Sevilla (Espacio Turina), i ara arriba a Nova York (89 Reade). Ha inaugurat el LIFE Victoria 2024 amb Mild und Leise, un programa sobre Lieder de Wagner i Mahler interpretats per Elena Pankratova i Joseph Breinl, a més de dirigir un espectacle sobre Rilke i la música.

Subscriviu-vos al nostre newsletter

Contacte

Fundació Victoria de los Ángeles
Universitat de Barcelona | Edifici Històric
Gran Via de les Corts Catalanes, 585
08007 Barcelona

 +34 937 422 168​ | info@victoriadelosangeles.org