Més de quaranta recitals durant el LIFE Victoria 2023-24 per celebrar el Centenari de Victoria de los Ángeles

Octubre 2023

‘Diàlegs possibles i impossibles amb Victoria de los Ángeles’ serà el fil conductor d’aquesta edició doble

 

El Festival s’estén durant tot l’any amb motiu del Centenari


Amb el fil conductor ‘Diàlegs possibles i impossibles amb Victoria de los Ángeles’, el LIFE Victoria oferirà més de quaranta recitals i concerts per celebrar el Centenari de Victoria de los Ángeles, com s’ha presentat avui (12h) en roda de premsa al Sant Pau Recinte Modernista. Noms freqüents del Festival com són Dame Sarah Connolly, Simon Keenlyside, Dame Felicity Lott, Iréne Theorin, Adriana González, Marina Viotti, Julius Drake, Fleur Barron, Malcolm Martineau, Tara Erraught o Kunal Lahiry, s’uneixen els debuts de Natalie Dessay, Elsa Dreisig, Julie Fuchs, Roger Vignoles, Golda Schultz o Philippe Cassard junt amb artistes nacionals com Elena Copons, Xavier Sabata, Núria Rial, José Antonio López, Ofelia Sala, Carles Pachón, Mercedes Gancedo, Natalia Labourdette, Marta Puig o Albert Guinovart, entre molts d’altres.

El Festival abandona enguany l’estacionalitat i s’estendrà durant els anys 2023 i 2024 en commemoració del Centenari de la soprano catalana. Un aniversari que ha estat declarat Any Victòria dels Àngels per la Generalitat de Catalunya i Esdeveniment d’Excepcional Interès Públic pel Govern d’Espanya. L’any s’inaugurarà l’1 de novembre de 2023, la data exacta del Centenari, amb un concert al Paranimf de la Universitat de Barcelona amb Elena Copons i l’Orquestra Simfònica Victoria de los Ángeles sota la direcció de Pedro Pardo.

 

Victoria, des d’una altra perspectiva

La programació ha estat dissenyada al voltant dels ‘Diàlegs possibles i impossibles amb Victoria de los Ángeles’, tot basant-se en una entrevista oferta per la soprano el 1978 en el programa Desert Island Discs a la BBC amb el periodista Roy Plomley i on Victoria tria els discos que s’enduria a una illa deserta. Així, a través d’aquesta temporada de recitals, es proposen una sèrie de diàlegs possibles i impossibles amb Victoria: els primers comprenen tot allò que cantà i que deixà en el aquest món com a llegat universal, com són Schubert, Debussy o Falla, a més a més de Manon, Carmen o Faust; i els segons conformen tot allò que no interpretà però que sí que està en les seves interpretacions intrínsecament, perquè formen part de la seva personalitat artística: Tristan und Isolde, Der Rosenkavalier o la poesia de Rainier Maria Rilke.

“De què està conformat l’imaginari artístic d’un artista? No allò que interpreta -o no tan sols- sinó també allò que el forma, l’influeix i l’inspira perquè s’esdevingui allò més elevat i sublim: la creació?” “pregunta Marc Busquets, director artístic del Festival i comissari de l’Any Victoria de los Ángeles per la Generalitat i afegeix “En el centenari de Victoria de los Ángeles al LIFE Victoria volem explorar precisament això: Què escoltava Victoria de los Ángeles? Què llegia? Com vivia ella mateixa les seves interpretacions que donava nit rere nit al públic que l’acompanyava i que han esdevinguts tan immortals que en el seu centenari encara les recordem tan vivament? ”

“Durant aquest any es succeiran homenatges a Victoria, dedicant-li moltes Bohème i Madama Butterfly, que ens encanta, però des de la Fundació pensem que tenim l’obligació de seguir difonent el llegat de Victoria per a que se la conegui més, i amb aquesta programació del LIFE Victoria, aquest any la coneixerem tots millor” segons Helena Mora, presidenta de la Fundació Victoria de los Ángeles.

 

Suport al talent jove

El suport al talent jove i la formació segueixen estant present com un dels pilars del Festival i de la Fundació a través dels LIFE New Artists (joves duets que ofereixen un recital de vint minuts abans dels recitals), de les xerrades formatives i de les masterclasses (enguany amb Dame Felicity Lott, Roger Vignoles i Sholto Kynoch). “No tindria sentit fer tot això si no donéssim suport al talent jove que és la raó per la qual Victoria va voler que es creés la Fundació” segons Helena Mora. En aquesta línia també s’oferirà el recital de la guanyadora del Premi Victoria de los Ángeles del Concurs Tenor Viñas, la mezzosoprano Valerie Eickhoff junt amb Harmut Höll (21 maig 2024) i el debut espanyol de Katy Thomson i Rustan Khanmurzin (10 novembre 2023), dins de la col·laboració amb l’Oxford International Song Festival, on hi debutaran enguany RunZhe Li i Mar Compte i a on retornarà Mercedes Gancedo junt amb Sholto Kynoch (Oxford, 25 octubre 2023) amb dramatúrgia i vestuari de Marc Busquets sobre les cançons goyesques de Granados. L’OISF és International Partner del LIFE Victoria. James Newby, ECHO Rising Star, participa al Festival en un recital organitzat pel Palau de la Música Catalana junt amb Joseph Middleton (Petit Palau, 20 novembre 2023) i Ferran Albrich ofereix Winterreise junt amb David Malet (Palau Güell, 14 i 15 desembre 2023).

 

Debuts rutilants de grans sopranos

La mítica soprano Natalie Dessay debutarà al Festival junt amb Philippe Cassard (Auditori Axa, 5 març 2024), així com les també sopranos Julie Fuchs junt amb Alphonse Cemin (16 abril 2024) i Elsa Dreisig junt amb Romain Louveau (23 gener 2024). Miah Persson, gran mozartiana, oferirà un programa al voltant de la comtessa d’Almaviva, junt amb Joseph Middleton (10 octubre 2023); per la seva banda Golda Schultz ha creat un programa al voltant de la relació entre Victoria i Marian Anderson junt amb Gary Matthewmann (15 octubre 2024).

Siobhan Stagg debutarà també junt a Kunal Lahiry explorant les mélodies de Victoria (6 octubre 2023) i Núria Rial, que encara no havia debutat al LIFE Victoria, ho farà junt amb Rubén Fernández Aguirre per oferir el programa Cantar del alma, específicament creat pel Centenari (22 octubre 2023). Natalia Labourdette, artista resident d’enguany, serà l’encarregada d’inaugurar l’edició 2023 junt amb el tenor Laurence Kilsby i Kunal Lahiry també pianista resident d’enguany (3 octubre 2023) així com de celebrar també el centenari d’Antoni Tàpies, amic de Victoria, junt amb quartet de vent SenArts, guanyador del Premi Xavier Montsalvatge del Concurs de Les Corts (Fundació Tàpies, 20 setembre 2024). La soprano Alexandra Nowakowski debutarà junt amb Michal Biel (22 octubre 2023), en seu retorn al Festival.

 

Grans noms assidus al LIFE Victoria

Dame Sarah Connolly estarà present durant aquest LIFE Victoria del Centenari, primer al Sant Pau Recinte Modernista (10 novembre 2023) per debutar després al Espacio Turina de Sevilla (25 novembre 2023), en ambdues ocasions junt amb Joseph Middleton. Tornarà la següent tardor per oferir un recital per primer cop junt amb Iréne Theorin i Julius Drake. Adriana González tornarà al Festival fent duet amb Marina Viotti junt amb Iñaki Encina Oyón (11 febrer 2023) i Viotti oferirà un recital en solitari al Mirador de la Torre Glòries, nou espai del Festival, junt amb Gabriel Bianco a la guitarra (22 abril). El baríton Simon Keenlyside torna al LIFE Victoria per oferir Winterreise de Schubert junt amb Roger Vignoles (Auditori Axa, 18 novembre 2023) i el contratenor Xavier Sabata debutarà al Sant Pau Recinte Modernista després de la seva gira també amb Winterreise per Rafael R. Villalobos que oferí el 2021 i ho farà junt amb Anne Le Bozec (27 maig 2024). El baríton José Antonio López torna després del seu debut el 2016, ara junt amb Daniel Heide (5 febrer 2024) i Fleur Barron retorna al Festival junt amb un quintet format per una altra artista resident d’enguany, Marta Puig, junts interpretaran el Forellenquintet de Schubert i els Rücker-Lieder de Mahler (10 octubre 2023). El també retorn de la mezzosoprano Tara Erraught junt amb Joseph Middleton, que oferiran el programa tribut a Victoria de los Ángeles que oferiran també al Wigmore Hall de Londres, en ocasió del Centenari (16 octubre 2023). La soprano Ofelia Sala, que inaugurà la primera edició del LIFE Victoria un llunyà 2012 clausurarà la programació de concerts junt amb Julius Drake (21 octubre 2024).

 

Projectes escènics especials

En col·laboració amb la Filmoteca de Catalunya s’oferirà ‘Der Rosenkavalier’, una pel·lícula muda dirigida per Robert Weine amb música del mateix Richard Strauss, que s’estrenà el 1926 a la Dresden Semperoper sota la direcció musical de Strauss, després de l’èxit que tingué l’òpera homònima el 1911. “El cavaller de la rosa apareix freqüentment en la correspondència de Victoria de los Ángeles, no arribant a cantar mai l’òpera. Així als inicis de la seva carrera li ofereixen Octavian al Liceu i en una sentida carta d’Elisabeth Schwarzkopf aquesta li confessa que mai podrà cantar Mimì com ella i que quina sort que no hagués cantant la Mariscala” diu Busquets, i afegeix “no en va, Victoria de los Ángeles va estrenar a Itàlia Ariadne auf Naxos, l’any 1949, i Strauss està molt present en els inicis de la seva carrera.” La pel·lícula muda comptarà amb la música en directe de Strauss interpretada per l’Orquestra Simfònica Victoria de los Ángeles sota la direcció de Pedro Pardo (Filmoteca, 9 maig 2024).

El director francès Vincent Huguet segueix amb la seva residència al Festival, on inaugurarà el 2024 amb una visió escènica del Rückert-Lieder, els Wesendonck Lieder i el Liebestod de Tristan und Isolde. Serà el 26 de setembre de 2024 a Sant Pau amb la soprano Anne Schwanewilms i Malcom Martineau al piano. Huguet també és l’encarregat de dirigir escènicament la Gala del Centenari de Victoria de los Ángeles que tindrà lloc al Liceu el 7 de novembre de 2023.

L’actor Josep Maria Flotats debuta al Festival junt amb Marta Puig per oferir alguns fragments de la poesia de Rainier Maria Rilke, així com Cartes a un jove poeta, que és el llibre que Victoria de los Ángeles s’enduria a una illa deserta. Per la seva part, Mercedes Gancedo i Sholto Kynoch ofereixen una visió de les cançons goyesques de Granados, amb dramatúrgia i vestuari de Marc Busquets.

 

La cançó catalana amb orquestra de gira per Catalunya

Victoria de los Ángeles fou una gran defensora de la cançó catalana. Així, en col·laboració amb la institució, s’oferirà un concert simfònica de cançó catalana al Palau de la Música Catalana amb alguns dels talents sorgits de la Fundació com són Mercedes Gancedo, Irene Mas Salom, Montserrat Seró i Carles Pachón amb l’Orquestra Simfònica Victoria de los Ángeles dirigida per Pedro Pardo (Palau de la Música Catalana, 16 gener 2024). Aquest concert anirà de gira per Catalunya: L’Atlàntida de Vic (12 gener 2024), El Celler de Vil·laseca (13 gener 2024), Teatre Auditori de Sant Cugat del Vallès (26 octubre 2024) i Kursaal de Manresa (27 octubre 2024).

 

Piano dedicat a Alicia de Larrocha amb motiu del seu Centenari

El cicle LIFE Piano incorpora el nom de la cèlebre pianista Alicia de Larrocha, gran amiga de Victoria. Així, el cicle LIFE Piano Alicia de Larrocha comptarà amb els recitals pianístics d’Albert Guinovart (11 febrer 2024), Marta Puig (16 abril 2024) i Kunal Lahiry (15 octubre). A més a més, s’oferiran dos Tast de Lied (35 minuts de Lied, amb maridatge gastronòmic) a Jorquera Pianos (24 gener i 21 febrer 2024).

*Tots els recitals on no s’especifica l’espai tenen lloc al Sant Pau Recinte Modernista

Premsa Fundació Victoria de los Ángeles

+34 93 742 21 68 I +34 659 02 96 71 I prensa@victoriadelosangeles.org

Subscriviu-vos al nostre newsletter

Contacte

Fundació Victoria de los Ángeles
Universitat de Barcelona | Edifici Històric
Gran Via de les Corts Catalanes, 585
08007 Barcelona

 +34 937 422 168​ | info@victoriadelosangeles.org