Barcelona, 7 de noviembre de 2024. – El
president de la Generalitat, Salvador Illa, ha presidit ieri la cloenda oficial del Centenari de Victoria de los Ángeles al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat on ha manifestat que “
la cultura ha de ser part essencial de l’estat del benestar, ja que vertebra la societat, l’educa i la dota d’identitat” i per això cal “
dur l’òpera a tots els racons i a tots els públics”.
El cap de l’Executiu ha destacat que amb aquest centenari hem tingut l’oportunitat de “
retornar-li tot allò que ens va regalar, una oportunitat per recordar-la com es mereix, una oportunitat per difondre el seu art, el seu compromís i el seu llegat a tota la societat”.
El president Illa ha recordat la figura de la sopano catalana com “
una de les catalanes de més talent que hem tingut el privilegi de gaudir”. Un talent que segons Illa “
anava més enllà del seu portent musical”. En aquest sentit, segons el cap del Govern, Victoria de los Ángeles va “
contribuir a difondre la nostra cultura en temps malauradament grisos, capaç de cantar les peces més cultes i les cançons populars que sempre va recordar”.
L’acte ha comptat amb els parlaments del
comissari de l’Any Victoria de los Ángeles, Marc Busquets, i la presidenta de la
Fundació Victoria de los Ángeles, Helena Mora, i ha tingut la presència de la
consellera de Cultura, Sònia Hernández.
Busquets ha explicat que “
la finalitat primera de tota aquesta efemèride és que es conegués més aquesta coneguda tan desconeguda que és Victoria de los Ángeles, perquè ella estigués, amb el seu llegat, els seus valors i el seu art, a l’abast de tota la ciutadania. Em congratula dir que s’han acomplert tots els objectius amb escreix i es podria dir que durant més d’un any, en algun lloc del món, hi ha hagut algun acte que recordava i homenatjava aquesta gran dona cada dia”.
Per la seva banda,
Helena Mora va recordar que “
Ja ha passat un any des que vam inaugurar aquest Centenari al Paranimf de la Universitat, i sense haver-ho pensat expressament, el vam inaugurar al lloc on va néixer la Victoria i el clausurem al lloc on tots vam poder acomiadar-nos d’ella”. També ha afegit que “
no ens agraden els comiats, treballem perquè, d’alguna manera, aquesta gran dona continuï sent un exemple per a les noves generacions i perquè continuï estant, d’una altra manera, entre nosaltres”.
A l’acte de cloenda, s’ha ofert el
programa Victoria Eterna, amb la soprano
Irene Mas Salom, el baríton Josep-Ramon Olivé, l’Orquestra Simfònica Victoria de los Ángeles i Noctes Cor de Cambra, dirigits per Pedro Pardo, que han interpretat el
Rèquiem de Fauré. Aquesta obra fou cabdal a la vida de la sorprano, que va enregistrar el 1963 juntament amb Dietrich Fischer-Dieskau, dirigida per André Cluytens.
Victoria de los Ángeles fou una de les grans ambaixadores de la cultura catalana, fent difusió a nivell mundial d’obres de compositors com Montsalvatge, Toldrà o Mompou, així com de les cançons tradicionals catalanes, que interpretava arreu. La commemoració del centenari de la soprano catalana s’ha estès durant un any, des de la seva inauguració el dia 1 de novembre de 2023 a la Universitat de Barcelona.
Sobre el Centenari
Amb
més de 150 recitals, diverses exposicions, una biografia i nombroses institucions implicades, tant internacionals (com el Metropolitan Opera House i Carnegie Hall de Nova York; Royal Opera House i el Wigmore Hall de Londres) com nacionals (el Gran Teatre del Liceu, Teatro Real de Madrid o Teatro de la Zarzuela), el
centenari de Victoria de los Ángeles ha suposat un pas més per posar la figura de Victoria de los Ángeles a l’abast de tota la ciutadania.
La commemoració oficial per part del
Govern de la Generalitat ha permès donar rellevància a la figura d’aquesta gran soprano catalana, amb especial èmfasi en la seva tasca de difusió de la cançó i música catalanes que va fer per tot el món. Durant el primer trimestre de 2024,
el Palau Robert ha acollit una gran exposició sobre Victoria de los Ángeles i Alicia de Larrocha, dues grans referències de la interpretació musical a Catalunya. Paral·lelament s’han organitzat activitats de difusió a les biblioteques públiques d’aquestes dues intèrprets musicals.
Per la seva banda, la Fundació que preserva la seva memòria i l’Arxiu Nacional de Catalunya han presentat el mapa interactiu ‘
Arreu del món. La carrera musical de Victòria dels Àngels (1939-1997)’, que és el resultat final d’una feina llarga i acurada en la descripció i la digitalització progressiva del fons documental de la cantant, que ha permès documentar de manera precisa la seva participació en 1.357 concerts a 885 espais musicals diferents de 632 ciutats dels cinc continents, entre l’acabament de la Guerra i la seva retirada.
La commemoració del centenari de la soprano catalana, que s’ha estès durant un any, ha estat reconeguda com a
esdeveniment d’excepcional interès públic pel Govern d’Espanya i ha estat guardonada amb la Medalla d’Or al Mèrit en Belles Arts del Ministeri de Cultura.
Victoria de los Ángeles, una de les més grans
Victoria de los Ángeles (Barcelona, 1923-2005) és una de les grans llegendes de la lírica del segle XX. Va ser una de les sopranos més aclamades pels millors teatres d’òpera del món, una de les veus preferides del Gran Teatre del Liceu que la va veure debutar i del Metropolitan de Nova York que va gaudir de les seves actuacions durant una dècada, a més a més d’una assídua a teatres com la Royal Opera House (Londres), Òpera de Paris, Teatro Colón de Buenos Aires o la Scala de Milà. És també l’única soprano espanyola que ha cantat mai al Festival de Bayreuth, dirigida per Wieland Wagner. Mai va renunciar a ser la filla del bidell de la Universitat de Barcelona, on fou nomenada Doctor Honoris Causa el 1987. Victòria dels Àngels va ser guardonada amb el Premi Nacional de Música, la Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya i altres honors tant nacionals com internacionals.