:

2020 La invitació al viatge

2021 Els viatges de l’ànima

 :

Tot viatge físic és un viatge espiritual 

 

I si no que li preguntin a la mateixa Victoria de los Ángeles. Els baüls i maletes amb les seves elegants inicials, plagats d’etiquetes de diferents destins i que es conserven a la Fundació són bon testimoni de les voltes que va donar pel món, allà on la portava la seva carrera, allà on la portava la Música. Molt ha canviat la manera de viatjar de l’època de la soprano o de l’època de Schubert o Vaughan Willams, però la fascinació pel viatge, per allò que ens és estrany i exòtic roman inalterable. Així, cada viatge físic que emprenem acaba sent un viatge interior, transformador… un viatge de l’ànima.

La recent crisi sanitària també ens ha demostrat que només cal estar amb un mateix, i mirar l’interior de l’ànima, per emprendre un viatge espiritual i ser diferent quan es torna d’aquest que quan s’incia. També aquesta crisi ens ha portat a presentar dues edicions del LIFE Victoria, enllaçades pel Primavera LIFE, que el 2019 va haver d’ésser cancel·lat. D’aquesta manera, 2020 porta el nom de La invitació al viatge -en referència a la cançó de Duparc- mentre que 2021 estarà dedicat a Els viatges de l’ànima. I centrant-se aquestes dues edicions en els viatges no podia mancar Winterreise, el celebèrrim cicle de Schubert que ha estat absent en les set anteriors edicions del LIFE Victoria. Però que ara tindrà el lloc que li correspon amb diferents aproximacions: amb baríton, tenor, soprano i contratenor. Tindrà lloc l’estrena mundial d’una nova composició de Dichterliebe feta per Albert Guinovart sobre els textos de Heine, en diàleg amb el de Schumann, s’interpretaran els tres grans cicles de Schubert per primer cop en tres nits consecutives, es reflexionarà sobre l’exòtic i l’exotisme, sobre el viatge que suposa l’amor, l’obsessió o el que porta a la bogeria… es tornarà a interpretar Diari d’un desaparegut de Janáček des d’una ja llunyana estrena al Liceu el 2008 i es reivindicaran les cançons de caràcter popular i obrer amb un recital cabaret. I sobretot, sonaran les cançons de Kurt Weill, Édith Piaf o Cole Porter al costat de les Franz Schubert, Robert Schumann o Johannes Brahms, en la que és una de les intencions primeres del Festival: que aquest sigui un laboratori viu d’idees, repertoris, intèrprets i programes, amb la voluntat última que aquest esdevingui una eina formativa pel públic.

I per primer any establim la figura d’Artista plàstica resident amb les poètiques imatges creades per Clara Arnús Montsalvatge i que narren de manera subtil el viatge de Victoria. En la de 2020, els seus orígens, al claustre de la Universitat de Barcelona on fou tan feliç, veiem els estels a través del telescopi, uns estels als quals el seu pare posava noms inventats i que dialoguen amb una petita maleta rosa dels inicis dels seus viatges i una abandonada partitura dels primers Schubert -en català- cantats davant del president Macià. En la segona, la de 2021, veiem la seva carrera internacional, amb la fama: el glamour d’un vestit de seda, els grans baüls amb les seves inicials que enviava als Estats Units en vaixell… una copa de xampany en una finestra amb el seu adorat Nova York de fons i les seves inseparables perles que s’esllangueixen paret avall conviuen amb un gall d’indi d’Acció de gràcies. Unes imatges d’un viatge que ens porta a avui en dia, al Lied Festival Victoria de los Ángeles, i que volem compartir amb tots vosaltres.

Benvinguts a bord, #LiedLovers!

 

Marc Busquets Figuerola director artístic del LIFE Victoria


Banner_Liebeslieder

banner_royal

Serra

Captura de pantalla 2020-10-02 a las 14.40.35

Cabaret

Banner_DIARI

Infante

Banner_Puig

Banner_Fatma

Banner_Varas

Banner_Hasselhorn

BAnner_Anne

Banner_Sabata

Banner_MésqueLied

Banner_Louise