Louise Alder i Gary Matthewman ofereixen un recital en exclusiva per La 2

21 febrer 2021

El recital s’emetrà el dia de Sant Esteve a les 8 del matí a La 2

Es tracta d’una coproducció entre la Fundació Victoria de los Ángeles i Radio Televisió Espanyola dins del LIFE Victoria amb la col·laboració del Gran Teatre del Liceu i del Sant Pau Recinte Modernista

La 2 de Radio Televisió Espanyola emetrà el dia de Sant Esteve (26 de desembre 8h) el recital de la soprano britànica Louise Alder, acompanyada al piano per Gary Matthewman. Un recital que es gravà en exclusiva per a la televisió el passat 8 de novembre, com a clausura del Lied Festival Victoria de los Ángeles 2020 (LIFE Victoria) a la Sala Domènech i Montaner del Sant Pau Recinte Modernista. Les restriccions establertes per la Generalitat després de la segona onada de la pandèmia van fer que la clausura del Festival 2020 -Winterreise amb Xavier Sabata i Francisco Poyato en direcció escènica de Rafael R. Villalobos- s’hagués d’ajornar al 28 de març de 2021. Raó per la qual s’aprofità la data per enregistrar aquest recital en exclusiva per a la televisió i sense públic. I d’aquesta manera acomplir un dels objectius de la Fundació Victoria de los Ángeles de difusió del l’òpera i el Lied al major nombre de persones possible.

Aquest recital es tracta d’una coproducció entre la Fundació Victoria de los Ángeles i Radio Televisió Espanyola dins del LIFE Victoria amb la col·laboració del Gran Teatre del Liceu i del Sant Pau Recinte Modernista, amb el suport especial de la Fundació Ona Futura.

Sobre els artistes i el programa
Louise Alder és una de les més destacades sopranos britàniques de nova generació, cantant regularment a la Bayerische Staatsoper (Munic), Wiener Staatsoper (Viena) o Royal Opera House (Londres) en rols com Sophie (Der Rosenkavalier), Susanna (Le nozze di Figaro) o Zerlina (Don Giovanni), rol que actualment està interpretant al Teatro Real de Madrid. A més a més és una reputada recitalista, apareixent regularment a l’Oxford Lieder, Wigmore Hall o Oxford Lieder. Debutà al LIFE Victoria el passat 2019 junt amb Stef van Herten (trompa) i Sholto Kynoch (piano).

Per la seva bada, Gary Matthewman debuta amb aquest recital al LIFE Victoria i és un artista habitual en Wigmore Hall, i apareix regularment al Carnegie Hall de Nova York, el Musikverein de Viena o el Teatre Bolshoi de Moscú, entre d’altres. Les seves aparicions en festivals del Regne Unit inclouen els festivals d’Aldeburgh, Buxton, Glyndebourne, Leeds Lieder i Oxford Lieder junt a cantants com Dame Kiri Te Kanawa, Sir Thomas Allen, Mark Padmore, Ailyn Pérez, Sylvia Schwartz, Kate Lindsey, Markus Werba, o Kate Royal.

Junts ofereixen una selecció de cançons que combina el Lied alemany amb la mélodie francesa. Comencen amb tres exquisits Lieder de Felix Mendelssohn, el primer Auf Flügeln des Gesanges és precisament un dels emblemes del gènere i que va interpretar en nombroses ocasions la mateixa Victoria de los Ángeles. Per passar després a un estil totalment diferent amb les Sieben frühe Lieder, ideals per a la veu d’Alder. De Claude Debussy s’ofereix seu cicle més conegut Ariettes oubliées que són per si mateixes diferents quadres impressionistes, creadors d’atmosferes i colors a ritme de pinzellades musicals detalladament cuidades pel compositor. De Georges Bizet, més conegut per la seva producció operística, s’ofereixen dues peces: la bellíssima i apassionada Chant d’amour i la irònica La Coccinelle. D’Erik Satie, el més revolucionari a nivell musical, reivindicador de l’absurd i percussor de el minimalisme, s’ofereixen les seves Trois mélodies, que ens expliquen de manera concentrada tres històries amb un punt de surrealisme. Els Deux poèmes de Louis Aragon de Poulenc ens transmeten dues històries de guerra: d’una banda, la fascinant C ens parla de la destrucció bèl·lica amb la presència omnipresent de la lletra c; de l’altra, Fêtes galantes ens narra de l’esperpent vinculat a la guerra. Per acabar amb la romàntica i endolcida però un punt cabaretesca i picant Je te veux, convertida en una melodia que ja forma part de l’imaginari sonor comú.

Retransmissions per YouTube, La 2, My Opera Player i Catalunya Música

Amb aquesta edició del Festival, s’ha iniciat una nova política de retransmissió dels recitals, adaptant-se a les limitacions de públic vigents degudes a la prevenció del COVID-19, però aprofitant aquesta oportunitat per fer els recitals accessibles a més públic. Així s’han firmat convenis amb Radio Televisión Española, My Opera Player i Catalunya Música que permeten gaudir dels recitals que tenen lloc al LIFE Victoria també des de casa.

Tots el recitals del Festival s’han pogut veure en directe pel canal de YouTube del LIFE Victoria i de manera gratuïta. Alguns dels recitals d’edicions passades i de la present es poden recuperar on demand a la plataforma My Opera Player impulsada pel Teatro Real de Madrid, amb qui la Fundació Victoria de los Ángeles ha firmat un conveni de col·laboració.

Aquesta política d’accessibilitat a la cultura s’ha completat amb les retransmissions dels recitals que des de l’inici del LIFE Victoria porta a terme Catalunya Música i que gràcies al conveni amb la Unió Europea de Radiodifusió (UER) es poden escoltar a diversos països europeus.

Subscriviu-vos al nostre newsletter

Contacte

Fundació Victoria de los Ángeles
Universitat de Barcelona i Edifici Històric
Gran Via de les Corts Catalanes, 585
08007 Barcelona

 +34 937 422 168​ | info@victoriadelosangeles.org