Comencen “Els viatges de l´ànima” al LIFE Victoriax

23 julio 2021

S’oferirà per primer cop un concert de Lied simfònic que suposarà el retorn d’Iréne Theorin al Festival, junt amb l’OSVA

‘Winterreise’ dirigit per Rafael R. Villalobos amb Xavier Sabata i Francisco Poyato emprèn una gira per diversos CaixaForum de l’Estat espanyol

La Fundació Victoria de los Ángeles ha presentat aquest matí l’edició número nou del Lied Festival Victoria de los Ángeles (LIFE Victoria 2021) al Sant Pau Recinte Modernista, seu del Festival i on tenen lloc la majoria dels seus recitals.

El Festival es focalitza, de nou, en les tres línies que el defineixen: l’excel·lència artística, la formació de nous talents i la reivindicació del Lied amb la figura de Victoria de los Ángeles com a teló de fons. D’aquesta manera es continua el viatge iniciat l’any passat amb La invitació al viatge -en referencia a la cançó de Duparc- amb Els viatges de l’ànima, la línia temàtica d’enguany. “Així si l’any passat ens centràvem en els viatges físics, a través de les nacionalitats, l’exotisme o la pertinença, en aquest 2021 us convidem a descobrir els viatges interiors, els viatges de l’ànima: l’amor, la bogeria o la pròpia vida” en paraules de Marc Busquets, director artístic del Festival.


Gira de Winterreise per l’Estat espanyol i retorn d’Iréne Theorin

En la línia d’expansió del Festival s’obren aquest any dues noves línies: en primer lloc, la gira per diferents capitals espanyoles de la producció escènica de Winterreise firmada per Rafael R. Villalobos amb Xavier Sabata i Francisco Poyato, que s’estrenà a Barcelona el passat març dins del Primavera LIFE. I en segon lloc, la incorporació del Lied simfònic a la programació del Festival amb el retorn d’Iréne Theorin junt amb l’Orquestra Simfònica Victoria de los Ángeles (OSVA), dirigida per Pedro Pardo (Auditori Axa, 20 de novembre).

La gira del Winterreise escènic és una col·laboració amb la Fundació “la Caixa” i portarà aquest espectacle als CaixaForum de Saragossa (17 d’octubre), Madrid (19 d’octubre), Sevilla (24 d’octubre) i Palma de Mallorca (26 d’octubre). “L’expansió del LIFE Victoria per tot el territori espanyol ha estat un dels objectius que volíem assolir abans dels deu anys i que ha estat possible gràcies a la plataforma dels CaixaForum” ha assegurat Helena Mora, presidenta de la Fundació Victoria de los Ángeles.

Per la seva banda, Iréne Theorin retorna al Festival després d’un ja emblemàtic recital al Paranimf de la Universitat de Barcelona el passat 2017. Aquest cop avala un altre dels projectes de la Fundació que és l’OSVA, amb qui interpretarà un programa amb peces de Sibelius, Grieg i Nielssen, tot explorant l’hivern del nord. “Incorporar el Lied simfònic era una de les assignatures pendents que teníem al LIFE Victoria, sempre amb la voluntat d’aproximar-nos de noves formes a la cançó i no hi ha millor manera que fer-ho amb Theorin, que marcà un abans i un després amb el seu recital” diu Busquets. “Així unim dues línies bàsiques de la Fundació, com és el LIFE Victoria i l’OSVA, sempre amb la voluntat última de donar suport al talent jove” afegeix la presidenta de la Fundació Victoria de los Ángeles.

Els tres grans cicles de Schubert per primer cop al LIFE Victoria

Seguint aquesta línia, prenen especial rellevància els programes dels recitals, amb la presència de Winterreise, que inaugurarà el festival en la veu de la mezzosoprano Fleur Barron, junt amb Julius Drake (Sant Pau, 27 de setembre), aportant la mirada femenina a aquest cicle, que també el cantarà un dels seus referents, com és el tenor Mark Padmore, amb James Baillieu al piano (Sant Pau, 9 de novembre). Amb Baillieu, es durà a terme el projecte d’interpretar els tres grans cicles de Schubert en tres nits consecutives: a més de Padmore, Ilker Arcayürek oferirà Die schöne Müllerin (Sant Pau, 8 de novembre), i Jan Petryka abordarà Schwanengesang (Sant Pau, 10 de novembre). “El destí fatal de Die schöne Müllerin i el llegat final de Schwanengesang, dos viatges en si mateixos completen el viatge per antonomàsia que és Winterreise”, diu Busquets.

Estrena d’un nou Dichterliebe per Albert Guinovart

Un altre viatge, el que emprèn el poeta en Dichterliebe de Schumann tindrà també força protagonisme en la present edició. Per una banda, Stéphane Degout i Simon Lepper l’interpretaran al Palau de la Música Catalana (20 de desembre) en un programa al voltant del poeta Heinrich Heine i en la quarta col·laboració consecutiva amb l’auditori modernista, que comptarà per primer cop amb LIFE New Artists; Helena Ressurreição i Ester Lecha. Per la seva banda, Albert Guinovart oferirà la seva nova interpretació de Dichterliebe, en una estrena absoluta que tindrà lloc al LIFE Victoria i a càrrec de Roger Padullés amb el propi compositor al piano i en diàleg amb el cicle de Schumann (Sant Pau, 1 d’octubre).


Grans noms internacionals

D’entre tots els artistes que participen al Festival en destaquen grans noms internacionals, com serà la retorn a Barcelona de la mezzosoprano Sarah Connolly que, anunciada en les dues edicions anteriors, participarà en el LIFE Victoria junt amb Julius Drake(Sant Pau, 14 de novembre). El també retorn a Barcelona després de la seva impactant Arabella al Liceu, d’Anne Schwanewilms en el seu debut al Festival junt amb Malcolm Martineau (Sant Pau, 18 d’octubre). El baríton anglès Christopher Maltman participarà també de nou al Festival amb el cicle Songs of Travel de Ralph Vaughan Williams, acompanyat per Audrey Saint-Gil al piano (Sant Pau, 3 de novembre). Mentre que el baríton italià Mattia Olivieri debutarà al LIFE Victoria per reflexionar sobre el concepte d’errar pel món i el Quixot, junt a Michele d’Elia (Sant Pau, 11 de novembre). Carolyn Sampson oferirà un personalíssim viatge cap a la bogeria junt amb Joseph Middleton (Sant Pau, 13 de novembre) i Marina Viotti explorarà un amor sense fronteres barrejant Rossini, Brel, Debussy o Händel amb un petit ensemble format per Todd Camburn (piano), Gerry López (saxòfon) i Antoine Brochot al contrabaix (Sant Pau, 23 d’octubre).

Formació i intercanvis internacionals

S’oferiran dues tandes de masterclasses al Museu de la Música de Barcelona: les primeres amb Iréne Theorin (22, 23 i 24 de novembre) i unes altres amb Stéphane Degout i Simon Lepper (21, 22 i 23 de desembre) en claríssima aposta per la formació que es porta a terme des de la Fundació, junt amb altres iniciatives com el Màster de Lied Victoria de los Ángeles a l’ESMUC o les beques a l’excel·lència.

I en la línia d’intercanvis internacionals, rebrem el debut a l’Estat de les guanyadores de l’Oxford Lieder Young Artists Platform 2020: Siân Dicker (soprano) i Krystal Tunnicliffe al piano (Sant Pau, 14 de novembre). Mentre que Helena Ressurreição i Ester Lechafaran el seu debut a Regne Unit participant a l’Oxford Lieder -International Partner del LIFE Victoria- amb un recital el 15 d’octubre.

Subscriviu-vos al nostre newsletter

Contacte

Fundació Victoria de los Ángeles
Universitat de Barcelona i Edifici Històric
Gran Via de les Corts Catalanes, 585
08007 Barcelona

 +34 937 422 168​ | info@victoriadelosangeles.org