‘Winterreise’ escènic inaugura el primer Primavera LIFE a CaixaForum

23 Juliol 2021

Es tracta de la primera producció escènica el Festival, dirigida per Rafael R. Villalobos i amb Xavier Sabata i Francisco Poyato

Una col·laboració entre la Fundació ”la Caixa” i el LIFE Victoria

Karg, van Mellaerts, Lepper, Alegret, Schwartz, Martineau i Fernández Aguirre completen el cartell

El director Rafael R. Villalobos farà el seu debut a Barcelona amb una producció escènica de Winterreise de Schubert a càrrec del contratenor Xavier Sabata i Francisco Poyato al piano. Serà el 28 de març a les 19h a l’auditori del CaixaForum Barcelona, en una col·laboració entre la Fundació ”la Caixa” i el LIFE Victoria. Villalobos s’inspira en el teatre de Samuel Beckett per a la dramatúrgia d’aquest espectacle: un home solitari i obsessiu espera l’amant, que no tornarà perquè l’ha abandonat, i ens convida a aquest viatge a enlloc que també ens porta a reflexionar sobre un dels temes tabú de la societat actual: la salut mental.

L’emergent director sevillà es presenta així a Barcelona, on al maig debutarà al Gran Teatre del Liceu dirigint a la soprano Sondra Radvanovsky a Les tres reines Tudor de Donizetti i debutarà amb una nova producció de Tosca al Théâtre de La Monnaie de Brussel·les el proper juny. Aquesta temporada també ha debutat al Teatro de la Maestranza de Sevilla amb una nova producció de Così fan tutte i al Teatro Real de Madrid a l’estrena absoluta de l’òpera Marie. Per Villalobos aquest debut és especialment important: “Vaig viure i estudiar a Barcelona i va ser aquí que vaig sentir que podia arribar ser director d’escena i precisament va ser gràcies a la confiança que va tenir el Xavier Sabata en mi i que em va saber transmetre. Per això és molt emocionant debutar aquí amb ell”. I afeig: “Winterreise és un projecte que em defineix moltíssim a mi com a director, molt centrat en la direcció actoral, i a ell com a artista total”.

Per la seva banda, Xavier Sabata és un dels més destacats contratenors del moment, i ha treballat amb conjunts com ara Les Arts Florissants, Europa Galante, o Il Pomo d’Oro amb directors com Fabio Biondi, René Jacobs, Jordi Savall, Andrea Marcon, George Petrou i Harry Bicket. “Sóc conscient de la tradició d’aquest cicle i de la manera com se sol cantar, però qui pot negar la universalitat d’aquesta música? Avui en dia, per què s’ha de limitar a un tipus específic de veu, gènere o edat? Penso que això ha arribat a una fi” diu Sabata. El contratenor enregistrà aquest cicle amb Francisco Poyato, que l’acompanya també en aquesta ocasió, per a qui aquest cicle “cicle mostra una ferida molt humana: la de la no acceptació, en aquest cas d’una desafecció emocional. El viatge del nostre protagonista passa per tots els colors d’aquest patiment, un viatge cercle que el va consumint i el deixa davant d’ell mateix i la seva música”.

Aquest Winterreise és la primera incursió escència del LIFE Victoria “una faceta que volem explorar en futures edicions, ja que hi ha molt a dir” segons Marc Busquets, director artístic del Festival “i ho voldríem fer a través de la mirada d’emergents directors del panorama internacional, com és Villalobos” afegeix.


La continuació del viatge

El Primavera LIFE reprèn l’itinerari començat la passada tardor amb el tema de La invitació al viatge per a finalitzar-lo la propera tardor amb Els viatges de l’ànima. Així, el Festival continuarà amb el debut de la soprano Christiane Karg, imprescindible al panorama liederístic internacional, que junt amb el baríton Julien van Mellaerts i Simon Lepper interpretaran el Cançoner italià d’Hugo Wolf, explorant una altra faceta dels viatges: les nacionalitats (Sant Pau, 6 d’abril). L’evasió, el més intens dels viatges, és el concepte que ha inspirat a la soprano Sylvia Schwartz -que havia de debutar al festival la passada primavera- i Malcolm Martineau (piano) pel seu recital (Sant Pau, 22 abril) a través tres evasions distintes: la romàntica de Schubert, la goyesca de Granados i l’infantil per Poulenc. El tenor David Alegret i el pianista Rubén Fernández Aguirre retran homenatge a Josep Carner, que morí a l’exili -el viatge forçat- i del qual el 2020 es commemorà el cinquantè aniversari de la seva mort. Ho faran amb estrenes al Festival de noves composicions d’Antoni Ros Marbà, Antoni Parera Fons i Francesc Prat (Sant Pau, 11 de maig).

Seguint amb la col·laboració internacional iniciada el 2019 amb l’Académie de l’Abbaye de Royaumont – Musée d’Orsay de París es rebrà al Festival a dos duets d’aquest projecte, els integrats per Elena Harsányi (soprano) i Toni Ming Geiger (piano) i Michael Rakotoarivony (baríton) i Teodora Oprisor (piano). Aquest recital tindrà lloc al Claustre del Monestir de Sant Cugat del Vallès (1 de maig), en una nova col·laboració amb l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès.


Formació continua

La formació és el centre del Primavera LIFE, com també ho és de la mateix Fundació Victoria de los Ángeles. Així, s’oferiran tres tandes de masterclasses: dues dedicades al Lied i una a la cançó catalana i espanyola. El pianista britànic Simon Lepper les impartirà del 1 al 9 d’abril al Museu de la Música de Barcelona, amb recital final de participants el 10 d’abril al mateix Museu. El també pianistaMalcolm Martineau, referent internacional en recital, ho farà del 21 al 23 d’abril al Sant Pau Recinte Modernista. Les dedicades a la cançó catalana i espanyola seran impartides per David Alegret i Rubén Fernández Aguirre del 12 al 14 de maig a l’Escola de Música Victoria de los Ángeles de Sant Cugat, amb recital final al mateix centre el 15 de maig.

També en aquest sentit s’inicien els Capvespres de Sant Pau, un col·laboració amb la institució consistent en una visita exclusiva al Recinte Modernista seguida d’un recital de Lied a la Sala Domènech i Montaner on la llum del crepuscle pren el protagonisme. Aquests recitals estaran a càrrec d’alumnes del màster de Lied Victoria de los Ángeles de l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC): Nerea Benavent junt amb Elena Cid (17 d’abril) i Belén Roig junt amb Ester Lecha (22 de maig).

Les masterclasses i recital amb la soprano Felicity Lott, anunciats el passat juliol, passaran a l’abril de 2022 (recital el 25 d’abril del 2022) per decisió de l’artista i donades les circumstàncies actuals, en acord amb el Festival.

Subscriviu-vos al nostre newsletter

Contacte

Fundació Victoria de los Ángeles
Universitat de Barcelona i Edifici Històric
Gran Via de les Corts Catalanes, 585
08007 Barcelona

 +34 937 422 168​ | info@victoriadelosangeles.org